Katalog przepisów

Confit z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: pow. 5 godz.
Składniki:
  • 2 op. Podudzia z indyka Samo Dobro
  • 2 kg smalcu z gęsi
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 szt. jabłek
  • 200 g suszonych moreli
  • 200 g suszonych śliwek
  • do smaku: zioła prowansalskie
  • do smaku: sól himalajska
  • do smaku: pieprz
Pobierz pdf
  • Confit jest to dawna metoda przechowywania mięsa. Co ważne, pomimo, że mięso tkwi w tłuszczu kilka godzin, wcale nim nie przesiąka, a jego wewnętrzne soki nie odparowują, dzięki temu jest ono genialne soczyste i rozpływa się w ustach. Przepis ten wcale nie jest pracochłonny, tylko rozłożony w czasie. Jednego wieczora marynujemy mięso. Na drugi dzień dusimy je w tłuszczu (samo sobie pyrka). Takie mięso możemy przygotować na kilka dni przed imprezą. Potem tylko wydrążamy jabłka (nawet ich nie obierając) i to właściwie cała robota.

    Wykonanie

    1. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
    2. Podudzia z indyka natrzyj czosnkiem i obłóż jego plasterkami, natrzyj je również solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
    3. W dużym garnku rozpuść tłuszcz gęsi. Włóż do niego podudzia z indyka, tak aby tłuszcz przykrywał je całe. Ten tłuszcz można używać do przygotowania confit kilkakrotnie. Jeżeli planujesz jego ponowne użycie, ważne jest, aby podudzia, przed włożeniem do garnka, oczyścić z przypraw.
    4. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny. Mięso powinno bardzo łatwo odchodzić od kości i być miękkie.
    5. Po upływie czasu duszenia odstaw garnek z zawartością w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Najlepiej, żeby tak przygotowane confit postało kilka dni, aby mięso fajnie skruszało*.
    6. W dniu, w którym planujesz zjeść nasze confit z indyka, rozgrzej piekarnik do 180˚C.
    7. Jabłka umyj, zetnij ich wierzch - „czapeczkę”, wydrąż nasionka, włóż do nich po 1-2 morele lub śliwki i przykryj „czapeczkami”.
    8. Do dużego żaroodpornego naczynia (lub blachy) wlej na dno trochę wody. Włóż do niego jabłka (tak żeby pomiędzy nimi zmieściły się podudzia). Na blachę wysyp również resztę moreli i śliwek.
    9. Blachę z zawartością wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecze 25 minut. Po upływie 10 minut na blachę dołóż  podudzia z indyka wyjęte z tłuszczu. Można je jeszcze raz (o ile zostały wcześniej z nich oczyszczone) obsypać ziołami prowansalskimi.
    10. Takie podudzia z indyka z jabłkami i suszonymi owocami można podawać z kaszą jęczmienną lub kluskami śląskimi.

    *Można też od razu wkładać je na blachę z jabłkami.

Inne przepisy