Confit z indyka
-
Confit jest to dawna metoda przechowywania mięsa. Co ważne, pomimo, że mięso tkwi w tłuszczu kilka godzin, wcale nim nie przesiąka, a jego wewnętrzne soki nie odparowują, dzięki temu jest ono genialne soczyste i rozpływa się w ustach. Przepis ten wcale nie jest pracochłonny, tylko rozłożony w czasie. Jednego wieczora marynujemy mięso. Na drugi dzień dusimy je w tłuszczu (samo sobie pyrka). Takie mięso możemy przygotować na kilka dni przed imprezą. Potem tylko wydrążamy jabłka (nawet ich nie obierając) i to właściwie cała robota.
Wykonanie
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Podudzia z indyka natrzyj czosnkiem i obłóż jego plasterkami, natrzyj je również solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- W dużym garnku rozpuść tłuszcz gęsi. Włóż do niego podudzia z indyka, tak aby tłuszcz przykrywał je całe. Ten tłuszcz można używać do przygotowania confit kilkakrotnie. Jeżeli planujesz jego ponowne użycie, ważne jest, aby podudzia, przed włożeniem do garnka, oczyścić z przypraw.
- Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny. Mięso powinno bardzo łatwo odchodzić od kości i być miękkie.
- Po upływie czasu duszenia odstaw garnek z zawartością w chłodne miejsce (ale nie do lodówki). Najlepiej, żeby tak przygotowane confit postało kilka dni, aby mięso fajnie skruszało*.
- W dniu, w którym planujesz zjeść nasze confit z indyka, rozgrzej piekarnik do 180˚C.
- Jabłka umyj, zetnij ich wierzch - „czapeczkę”, wydrąż nasionka, włóż do nich po 1-2 morele lub śliwki i przykryj „czapeczkami”.
- Do dużego żaroodpornego naczynia (lub blachy) wlej na dno trochę wody. Włóż do niego jabłka (tak żeby pomiędzy nimi zmieściły się podudzia). Na blachę wysyp również resztę moreli i śliwek.
- Blachę z zawartością wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecze 25 minut. Po upływie 10 minut na blachę dołóż podudzia z indyka wyjęte z tłuszczu. Można je jeszcze raz (o ile zostały wcześniej z nich oczyszczone) obsypać ziołami prowansalskimi.
- Takie podudzia z indyka z jabłkami i suszonymi owocami można podawać z kaszą jęczmienną lub kluskami śląskimi.
*Można też od razu wkładać je na blachę z jabłkami.
Inne przepisy
-
Udziec z indyka pieczony z suszonymi śliwkami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Sznycle z indyka z figami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol -
Indyk w galarecie
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Autor: indykpol -
Golonka z indyka ze szparagami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Autor: indykpol