Indyk w galarecie
-
Wykonanie
Zapraszamy do zapoznania się z naszym sposobem na bulion z indyka,
który świetnie sprawdzi się w tym przepisie!
Aby uzyskać klarowny bulion, z zimnego bulionu usuń tłuszcz, a następnie przesącz go przez gazę albo gęste sito
- Składniki marynaty, czyli miód, sok z cytryny i rozmaryn, wymieszaj.
- Polędwicę z indyka posyp solą i pieprzem, włóż do foliowego rękawa; do rękawa wlej marynatę i włóż wiórki masła. Rękaw zamyknij. Tak przygotowane mięso włóż na przynajmniej jedną godzinę do lodówki.
- Polędwicę piecz w rękawie w 180˚C przez około 30 minut. Następnie, wyjmij mięso do całkowitego ostygnięcia.
- Dopraw bulion drobiowy do smaku solą i pieprzem; zagotowuj. Żelatynę rozpuść w gorącym bulionie. Odstaw do wystygnięcia.
- Przekrój morele na połówki.
- Morele i rodzynki zalej wrzątkiem, żeby trochę zmiękły. Przed wyłożeniem na półmisek osącz je z wody.
- Pokrój polędwicę z indyka na plastry 0,5-1 cm.
- Plastry polędwicy ułóż na półmisku, na każdym plastrze ułóż połówkę moreli, całość posyp rodzynkami; następnie powoli (ja robię to po łyżce) zalej stygnącą galaretą, do połowy wysokości plastra mięsa. Kiedy galareta na półmisku zacznie tężeć, dolej resztę zimnej galarety.
- Podaj skropione sokiem z cytryny.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
Inne przepisy
-
Filet z indyka nadziewany ricottą i pesto z ...
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol -
Udziec z indyka pieczony z suszonymi śliwkami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Sznycle z indyka z figami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol