Kanapka z szarpanym indykiem
-
Wykonanie
- Podudzia z indyka zamarynuj przez noc w zalewie przygotowanej z miodu, kurkumy, mielonej kolendry, pieprzu cayenne i szczypty soli i pieprzu z olejem.
- Zamarynowane mięso wraz z dwoma ząbkami czosnku i gałązką świeżego tymianku ułóż na kawałku folii aluminiowej, wystarczająco dużym, by móc go szczelnie zawinąć wokół mięsa.
- Grilluj przez 3 godziny lub piecz w piekarniku w 180 stopniach.
- Na 15 minut przed upływem czasu, dorzuć na grilla przekrojoną na pół paprykę.
- Po wyjęciu z folii, indyk powinien być lekko wilgotny, a włókna mięsa powinny łatwo odchodzić od kości (np. przy pomocy widelca).
- Mięso „poszarp” na małe kawałki.
- Wymieszaj składniki na sos czosnkowy (jogurt grecki, 2 wyciśniętę ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz)
- Ciabatki przekrój na pół i posmaruj sosem czosnkowym.
- Następnie ułóż na nich mięso, roszponkę i połówki grillowanej papryki.
SMACZNEGO!
Inne przepisy
-
Kofta z mielonego mięsa indyka
Kategoria: Przekąski
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 20 min
Autor: indykpol -
Sałatka z grillowanym indykiem i burakiem
Kategoria: Sałatki
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Skrzydła z indyka w sosie sojowym
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Autor: indykpol -
Indyk w sosie orzechowym
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol