Katalog przepisów

Indyk w sosie orzechowym

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 600-700 g Medalionów z polędwiczki indyka Samo Dobro
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 cm obranego i startego kłącza imbiru
  • 2 ząbki wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżka zmielonych nasion kolendry
  • 2 łyżka mielonego kuminu
  • 2 łyżka ostrej papryki
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego (zawierającego 100% orzechów arachidowych)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
Pobierz pdf
  • Szybkie i proste danie na letnie spotkania. Stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej karkówki z grilla.

    Wykonanie

    1. Pierś z indyka pokrój w paski o szerokości 2-3 cm. Możesz też użyć Medalionów z polędwiczki z indyka
    2. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą w misce, a następnie włóż do niej paski indyka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj .
    3. Miskę przykryj i wstaw do lodówki. Mięso powinno marynować się przynajmniej 1 godzinę, ale może nawet całą noc.
    4. Zamarynowane paski indyka delikatnie oczyść z fragmentów imbiru, czy czosnku i nadziej na patyczki do szaszłyków.
    5. Piecz na grillu na ok. 10 minut (zimą możemy użyć patelni grillowej).
    6. Składniki sosu ( mleczka kokosowego, 5 łyżek masła orzechowego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka miodu, po 1 łyżeczce: zmielonych nasion kolendry, mielonego kuminu, ostrej papryki) umieść w rondlu i mieszając, podgrzej na małym ogniu, do momentu połączenia się składników i zagotowania.
    7. Potrawę można podawać z surówką z czerwonej kapusty.

    SMACZNEGO!

Tagi

Inne przepisy