Indyk w sosie orzechowym
-
Szybkie i proste danie na letnie spotkania. Stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnej karkówki z grilla.
Wykonanie
- Pierś z indyka pokrój w paski o szerokości 2-3 cm. Możesz też użyć Medalionów z polędwiczki z indyka
- Składniki marynaty wymieszaj ze sobą w misce, a następnie włóż do niej paski indyka i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj .
- Miskę przykryj i wstaw do lodówki. Mięso powinno marynować się przynajmniej 1 godzinę, ale może nawet całą noc.
- Zamarynowane paski indyka delikatnie oczyść z fragmentów imbiru, czy czosnku i nadziej na patyczki do szaszłyków.
- Piecz na grillu na ok. 10 minut (zimą możemy użyć patelni grillowej).
- Składniki sosu ( mleczka kokosowego, 5 łyżek masła orzechowego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka miodu, po 1 łyżeczce: zmielonych nasion kolendry, mielonego kuminu, ostrej papryki) umieść w rondlu i mieszając, podgrzej na małym ogniu, do momentu połączenia się składników i zagotowania.
- Potrawę można podawać z surówką z czerwonej kapusty.
SMACZNEGO!
Inne przepisy
-
Kofta z mielonego mięsa indyka
Kategoria: Przekąski
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 20 min
Autor: indykpol -
Sałatka z grillowanym indykiem i burakiem
Kategoria: Sałatki
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Skrzydła z indyka w sosie sojowym
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Autor: indykpol -
Indyk w brzoskwiniowym BBQ
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol