Rosół
-
Sposób przygotowania:
- Opłucz indyka pod zimną wodą i wraz z warzywami oraz przyprawami (prócz soli) włóż do garnka.
- Opal cebulę na palniku kuchenki gazowej i dodaj do reszty składników. Jeśli chcesz dodać więcej smaku, możesz upiec warzywa przed włożeniem do garnka.
- Zalej wodą 2 cm ponad składnikami. Zagotuj i łyżką lub cedzakiem wyłów z powierzchni szumowiny.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny.
- Wyłów warzywa i mięso i posól. Jeśli chcesz aby rosół był bardziej klarowny, możesz ubić delikatnie pianę z 1 białka jajka i wymieszać ją z ostudzonym rosołem. Zagotuj i wymieszaj.
- Po zagotowaniu wystudź i przelej przez sitko z drobnymi oczkami lub gazę aż do uzyskania zadowalającego efektu.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Bulion z indyka
Kategoria: Zupy
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Autor: indykpol -
Glazura miodowo-musztardowa
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 10 min
Autor: indykpol -
Zupa laksa
Kategoria: Zupy
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Zupa z indykiem i warzywami
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Autor: indykpol