Katalog przepisów

Rosół

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Składniki:
  • 1 skrzydło z indyka
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 niedużego selera (bulwy)
  • 1/2 białej części pora
  • 1 średni cebula
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • opcjonalnie: szyja z indyka, czosnek
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Opłucz indyka pod zimną wodą i wraz z warzywami oraz przyprawami (prócz soli) włóż do garnka.
    2. Opal cebulę na palniku kuchenki gazowej i dodaj do reszty składników. Jeśli chcesz dodać więcej smaku, możesz upiec warzywa przed włożeniem do garnka.
    3. Zalej wodą 2 cm ponad składnikami. Zagotuj i łyżką lub cedzakiem wyłów  z powierzchni szumowiny.
    4. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 1 i 1/2 godziny.
    5. Wyłów warzywa i mięso i posól. Jeśli chcesz aby rosół był bardziej klarowny, możesz ubić delikatnie pianę z 1 białka jajka i wymieszać ją z ostudzonym rosołem. Zagotuj i wymieszaj.
    6. Po zagotowaniu wystudź i przelej przez sitko z drobnymi oczkami lub gazę aż do uzyskania zadowalającego efektu.

    Smacznego!
     

Inne przepisy