Zupa laksa
-
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej w garnku, podsmaż indyka i cebulę, a następnie dorzuć czosnek, paprykę, imbir i drobno pokrojoną trawę cytrynową. Smaż minutę.
- Dodaj pastę laksa i podsmaż jeszcze 2 minuty.
- Następnie wlej bulion drobiowy, wodę, sos rybny i gotuj przez 10 minut.
- Osobno przygotuj pastę chilli: zmieszaj srirachę z olejem, cukrem, laksą, sosem sojowym i czosnkiem.
(Składniki do pasty: 1 łyżka sosu Sriracha; 1 łyżka oleju; 1/2 łyżeczki cukru; 1,5 łyżeczki pasty laksa; 1,5 łyżeczki sosu sojowego) - Dodaj do głównego garnka mleczko kokosowe wraz z pastą chilli i gotuj kolejne 10 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu.
- Serwuj z kiełkami, ćwiartkami limonki, pastą chilli i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Bulion z indyka
Kategoria: Zupy
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Autor: indykpol -
Zupa Meksykańska
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Zupa mocy
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Zupa z indyka z Tabasco
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol