Sałata cezar w wersji light z indykiem
-
Składniki na 4 porcje.
WYKONANIE:
- Sałatę dokładnie umyj. Osusz i pokrój liście w poprzek w paski szerokości ok. 3 cm.
- Do miski przełóż jogurt, dodaj starty parmezan i drobno posiekane anchois. Wymieszaj dokładnie i dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz sól i pieprz.
- Pierś z indyka pokrój w kostkę. Obsyp niewielką ilością kurkumy dla nadania pięknej żółtawej barwy. Dodaj odrobinę pieprzu i soli. Zalej olejem rzepakowym i odstawiamy na 15 minut.
- Usmaż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Wystarczy olej z marynaty. Stopień wysmażenia wedle uznania, po 10 minutach powinien być gotowy.
- Sałatę z połową sosu dokładnie wymieszaj w misce i wyłóż na talerze. Dodaj lekko ostudzonego indyka i zalej resztą sosu. Na koniec zetrzyj na wierzch odrobinę parmezanu.
SMACZNEGO!
Inne przepisy
-
Sałatka z indyka i winogron z wędzoną papryką
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Sałatka z indyka w stylu tajskim
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 25 min
Autor: indykpol -
Sałatka z indykiem i ananasem
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 min
Autor: indykpol -
Sałatka z udźca indyka i czerwonej kapusty
Kategoria: Sałatki
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 25 min
Autor: indykpol