Katalog przepisów

Sałatka z piersi indyka z burakiem i kozim serem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Sałatki
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 25 min
Składniki:
  • 400 g sznycli z indyka
  • 4 szt. kromek razowego chleba
  • 1 op. miksu sałat
  • 2 szt. upieczonych lub ugotowanych buraków
  • 100 g pokruszonego sera koziego (mini-búche)
  • 2 łyżki miodowego sosu winegret
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 2 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
Pobierz pdf
  • Składniki na 4 osoby.

    Klasyczne już połączenie buraka i koziego sera zawsze się sprawdza. Sałatka zwiera pełnowartościowe białko, sporo błonnika pokarmowego, żelazo oraz przeciwutleniacze.

    WYKONANIE:

    1. Sznycle indyka usmaż na patelni grillowej, kiedy przestygną, pokrój je w paski.
    2. Na tej samej patelni ugrilluj chleb, a następnie pokrój go w kostkę – grzanki.
    3. Buraki pokrój w kostkę.
    4. Sałaty umyj, rozkłóż na półmisku. Na nich ułóż paski mięsa, grzanki, buraki oraz kozi ser.
    5. Składniki sosu umieść w zakręcanym słoiku i wstrząsając go, dokładnie je wymieszaj.
    6. Sałatkę polej sosem.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy