Katalog przepisów

Chrupiące paluszki z indyka

Autor: admin
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
  • 1 op. Paluszków z indyka
  • 120 ml maślanki
  • 180 g mąki
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayebbe (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3/4 łyżeczka soli
  • 1 l oleju rzepakowego
Pobierz pdf
  • Wykonianie:

    1. Mięso namocz w maślance przez 2 h (w lodówce).
    2. Zmieszaj mąkę z czosnkiem, papryką, solą, pieprzem, mąką kukurydzianą i ewentualnie pieprzem cayenne.
    3. Kawałki indyka obtocz w mące z przyprawami, lekko uciskając w dłoniach, a następnie otrzep je z nadmiaru mąki na sitku.
    4. Na żeliwnej patelni rozgrzej olej do temperatury 175°C i smaż mięso przez ok. 7 min.
    5. Przełóż je do osuszenia na papierowy ręcznik.
    6. Serwuj z majonezem wymieszanym z pastą wasabi.

    Smacznego!

Inne przepisy