Katalog przepisów

Klopsiki z indyka i pieczony jarmuż z marchewką

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 400 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 1 biała cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 400 g jarmużu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    2. Białą cebulę zetrzyj na grubych oczkach. Marchewkę pokrój w grubsze słupki.
    3. Mięso mielone z indyka zmieszaj z cebulą, jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, a następnie z bułką tartą. Odstaw do lodówki na 20 minut.
    4. W międzyczasie świeży i umyty jarmuż, poszarpany na kawałki, oraz pokrojoną marchewkę zmieszaj z łyżką oleju oraz solą.
    5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej jarmuż, a obok marchewkę. Piecz jarmuż 10 minut. Po 20 minutach wyjmij marchewkę.
    6. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko.
    7. Z mięsa uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
    8. Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsiki do zarumienienia. Dodaj kaszę, zalej bulionem i na niewielkim ogniu podsmaż do odparowania bulionu.
    9. Zmieszaj z jarmużem i marchewką.

    Smacznego!

Tagi

Inne przepisy