Klopsiki z indyka i pieczony jarmuż z marchewką
-
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Białą cebulę zetrzyj na grubych oczkach. Marchewkę pokrój w grubsze słupki.
- Mięso mielone z indyka zmieszaj z cebulą, jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, a następnie z bułką tartą. Odstaw do lodówki na 20 minut.
- W międzyczasie świeży i umyty jarmuż, poszarpany na kawałki, oraz pokrojoną marchewkę zmieszaj z łyżką oleju oraz solą.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej jarmuż, a obok marchewkę. Piecz jarmuż 10 minut. Po 20 minutach wyjmij marchewkę.
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko.
- Z mięsa uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż klopsiki do zarumienienia. Dodaj kaszę, zalej bulionem i na niewielkim ogniu podsmaż do odparowania bulionu.
- Zmieszaj z jarmużem i marchewką.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Gulasz z indyka z grzybami i musztardą
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Kotlety mielone z udźca indyka z błonnikiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Autor: indykpol -
Klopsiki pieczone
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol -
Cukiniowa lasagna indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol