Katalog przepisów

Gulasz z indyka z grzybami i musztardą

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 2 op. Mięsa z uda indyka na gulasz Samo Dobro
  • sól i pieprz do smaku
  • 600 g dzikiego ryżu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 40 g musztardy z gorczycą
  • 2 żółtka
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule lub 4 szalotki
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 chochle wywaru z włoszczyzny
  • 1 kieliszek białego wina
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 duży borowik lub inny suszony grzyb
  • 10 pieczarek
  • 20 g masła
  • 50 ml oleju
Pobierz pdf
  • Co zje Polak, Czech i Francuz? 🔎🍗 [Pascal Brodnicki gotuje z siatkarzami!]

    WYKONANIE:

    1. Do garnka wlej olej i po chwili masło. Gdy tłuszcz się nagrzeje wrzuć mięso i lekko podsmaż. Następnie dodaj do mięsa mąkę i bardzo energicznie mieszaj. Żeby nie była surowa, smaż min. 2 minuty.
    2. Do gotującego się mięsa dodaj kieliszek białego wina oraz 3 chochle bulionu warzywnego. Następnie wrzuć posiekane ząbki czosnku, posiekaną cebulę i liście laurowe. 
    3. Marchewki pokrojone w plasterki dodaj do garnka, a następnie gotuj.
    4. Gdy marchew zrobi się miękka, do garnka wrzuć pokrojone grzyby. 
    5. Żeby zabielić gulasz, w osobnej miseczce połącz śmietanę, żółtka i musztardę z gorczycą, a następnie dodaj to do potrawy, która już się nie gotuje! Przy wlewaniu szybko mieszaj, aby śmietana się nie zważyła. 
    6. Danie przypraw posiekanym, świeżym rozmarynem, solą i pieprzem do smaku.
    7. Danie możesz podać z dzikim ryżem.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy