Eskalopki z Indyka
-
WYKONANIE:
- Mięso pokrój w poprzek włókien na cienkie plastry i rozgnieć je nożem przez papier pergaminowy.
- Posól mięso i krótko podsmaż na patelni z małą ilością oliwy z oliwek.
- Zdejmij z patelni podsmażone mięso, dodaj trochę oliwy i podsmaż posiekaną czerwoną cebulę, dodając kolejno przyprawy: curry, kurkumę i imbir. Na końcu dodaj pomidory wraz z ich sosem.
- Po lekkim podwyższeniu temperatury dodaj mleko kokosowe, a na końcu dołóż eskalopki i obracaj je co jakiś czas. Dopraw pieprzem i duś pod przykryciem ok. 8 minut.
- Na osobnej patelni upraż orzechy nerkowca, a potem drobno je pokrój.
- Zblanszuj groszek cukrowy i dodaj go do duszących się eskalopek.
- Eskalopki możesz podać np. z ryżem i dowolnymi warzywami. Przed podaniem posyp danie pokrojonymi orzechami nerkowca i udekoruj listkami kolendry lub pietruszki.
SMACZNEGO!
Inne przepisy
-
Udziec z indyka pieczony z suszonymi śliwkami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Skrzydła z indyka w sosie sojowym
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Autor: indykpol -
Indyk w sosie orzechowym
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Sznycle z indyka z figami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol