Katalog przepisów

Gulasz z indykiem, żurawiną i marchewką

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Składniki:
  • 1 op. Mięsa z uda indyka na gulasz
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 15 ml oleju
  • 20 g mąki pszennej
  • 40 g miodu
  • 30 ml sosu sojowego
  • 10 ml sosu worcestershire
  • 60 ml octu balsamicznego
  • 150 ml bulionu
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g marchewki
  • 200 g świeżej żurawiny
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż posolone mięso gulaszowe z indyka przez 10 minut. W międzyczasie obierz i pokrój marchewkę, czosnek i cebulę.
    2. Zdejmij mięso z patelni i podsmaż cebulę aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek oraz rozmaryn.
    3. Po 2 minutach wlej na patelnię ocet balsamiczny, bulion, sos Worcestershire, sos sojowy, miód i żurawinę - dżem, i zamieszaj.
    4. Następnie dodaj z powrotem mięso oraz marchew i połowę świeżej żurawiny. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez 2 h. 10 minut przed końcem dodaj pozostałą świeżą żurawinę.
    5. Serwuj z ulubioną kaszą.

    Smacznego!

Inne przepisy