Lekki gulasz z indyka z plackami z cukinii
-
Gulasz z indyka
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
- 400 g mięsa z uda indyka na gulasz Samo dobro
- 50 g mąki pszennej
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 40 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 70 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka wody
- garść świeżych listków bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę pociętą według uznania. Dodaj masło, roztop je i dorzuć mięso. Podsmaż z każdej strony na dużym ogniu, po czym dodaj marchewkę. Zalej wodą. Zmniejsz temperaturę i duś pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodaj śmietanę 30% i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Pocięte w paski listki bazylii dorzuć do gotowego gulaszu.
- Serwuj na plackach z cukinii (przepis poniżej) posypując solą i pieprzem do smaku.
Placki z cukinii
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
- 2 cukinie
- 1/2 lub 1 nieduża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- pieprz
- opcjonalnie 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
Sposób przygotowania:
- Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą, zmieszaj i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu mocno uciśnij cukinię i pozbądź się soku.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj roztrzepane jajko, dopraw pieprzem oraz gałką, i zmieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszaj.
- Na rozgrzaną patelnię wlej połowę oleju, łyżką nałóż porcje ciasta i lekko je rozpłaszcz. Podsmaż z obydwu stron po ok. 1,5 minuty. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dolej pozostały olej na patelnię i tak samo smaż kolejne porcje.
Inne przepisy
-
Gulasz węgierski z indyka
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Gulasz z indyka z grzybami i musztardą
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Strogonow z grzybami leśnymi i indykiem gulaszowym
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Gulasz z indyka z gruszkami i porem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol