Katalog przepisów

Lekki gulasz z indyka z plackami z cukinii

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 400 g Mięsa z uda indyka na gulasz Samo dobro
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 40 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka wody
  • garść świeżych listków bazylii
  • 2 cukinie
  • 1/2 lub 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Gulasz z indyka

    Czas przygotowania: ok. 45 min

    Składniki:

    • 400 g mięsa z uda indyka na gulasz Samo dobro
    • 50 g mąki pszennej
    • 1 marchewka
    • 1 czerwona cebula
    • 40 g masła
    • 50 g mąki pszennej
    • 70 ml śmietanki 30%
    • 1 szklanka wody
    • garść świeżych listków bazylii
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    1. Mięso obtocz w mące.
    2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę pociętą według uznania. Dodaj masło, roztop je i dorzuć mięso. Podsmaż z każdej strony na dużym ogniu, po czym dodaj marchewkę. Zalej wodą. Zmniejsz temperaturę i duś pod przykryciem przez 30 minut. Na koniec dodaj śmietanę 30% i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Pocięte w paski listki bazylii dorzuć do gotowego gulaszu.
    3. Serwuj na plackach z cukinii (przepis poniżej) posypując solą i pieprzem do smaku.

    Placki z cukinii

    Czas przygotowania: ok. 30 min

    Składniki:

    • 2 cukinie
    • 1/2 lub 1 nieduża czerwona cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 duże jajko
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    • pieprz
    • opcjonalnie 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej

    Sposób przygotowania:

    1. Cukinie zetrzyj na grubych oczkach, posyp solą, zmieszaj i odstaw na 10 minut. Po upływie tego czasu mocno uciśnij cukinię i pozbądź się soku.
    2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj roztrzepane jajko, dopraw pieprzem oraz gałką, i zmieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszaj.
    3. Na rozgrzaną patelnię wlej połowę oleju, łyżką nałóż porcje ciasta i lekko je rozpłaszcz. Podsmaż z obydwu stron po ok. 1,5 minuty. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dolej pozostały olej na patelnię i tak samo smaż kolejne porcje.

Inne przepisy