Katalog przepisów

Roladki z indyka z warzywami i sosem grzybowym

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Trudny
Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Składniki:
  • 3 uda z indyka
  • świeża gałka muszkatołowa
  • 1 natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianek
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 3 żółtka
  • 2 czerstwe kromki chleba
  • 100 suszonych borowików szlachetnych
  • 1 cebula biała
  • 4 cebule czerwone
  • 3 małe cukinie
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 dynia Muscat
  • 1/4 dyni Hokaido
Pobierz pdf
  • Świąteczny obiad: ROLADKI Z INDYKA | Pascal Brodnicki

    WYKONANIE:

    1. Na 40 min przed rozpoczęciem przygotowania potrawy namocz 100 g suszonych borowików w letniej i lekko posolonej wodzie.
    2. Najpierw przygotuj warzywa. Na blachę do pieczenia wyłóż pokrojone w kostkę dynie, cukinie bez pestek i cebule. Całość przypraw świeżym tymiankiem, igiełkami rozmarynu, oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Warzywa włóż do pieca nagrzanego do 170°C z termoobiegiem na ok. 35-45 min.
    3. Przygotowanie farszu zacznij od podsmażenia na oliwie 1 cebuli pokrojonej w drobną kostkę i 2 posiekanych ząbków czosnku. Dodaj odrobinę masła, następnie 50 g pokrojonych drobno borowików i smaż ok. 2 minuty, po czym na patelnię wlej 2 łyżki wody pozostałej po namaczaniu grzybów.
    4. Do miski wrzuć pokrojone w kostkę czerstwe kromki chleba i zawartość patelni. Mieszaj całość i przypraw ziołami prowansalskimi, posiekaną natką pietruszki, tartą gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Gdy farsz przestygnie, dodaj żółtka jajek i ugnieć całość.
    5. Odpowiednio przygotowane uda z indyka posyp świeżo mielonym pieprzem. Następnie połóż niebyt dużą ilość farszu i zawiń roladki, które z wierzchu możesz przyprawić solą i pieprzem. Na wierzch mięsa połóż również trochę masła. Całość włóż do pieca nagrzanego do 170°C na 25-35 min.
    6. Do przygotowania sosu potrzebujesz pół szklanki wody z moczenia grzybów, którą odcedź (np. przez gazę) z piachu. "Grzybową" wodę wlej do garnka i zacznij gotować. Dolej pół szklanki śmietany 36%. Dodaj również kolejne 50 g posiekanych borowików. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 min, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy