Katalog przepisów

Ryż z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • garść natki pietruszki
  • 150 g mrożonego groszku
  • 100 g czarnych oliwek
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 200 g ryżu arborio
  • szczypta szafranu
  • 40 ml białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 docięte uda z indyka
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    2. Wlej wino do miseczki z szafranem. Natrzyj indyka solą i pieprzem z obydwu stron i smaż na patelni (nadającej się do piekarnika) na oliwie skórą do dołu, do uzyskania złocistego koloru - ok. 5 minut i obróć powtarzając proces.
    3. Zdejmij indyka z patelni i na pozostałą oliwę wrzuć drobno pokrojoną paprykę, jalapeno, cebulę i czosnek. Podsmaż cały czas mieszając.
    4. Dolej wino z szafranem i poczekaj, aż wino odparuje. Wlej bulion oraz wsyp ryż. Na wierzchu  ułóż indyka. Jeśli nie masz odpowiedniej patelni, przełóż zawartość do żaroodpornego naczynia. Przykryj i piecz.
    5. Po upływie 1 h dosyp rozmrożony groszek, oliwki i wymieszaj z ryżem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

    Smacznego!

Tagi

Inne przepisy