Ryż z indykiem
-
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wlej wino do miseczki z szafranem. Natrzyj indyka solą i pieprzem z obydwu stron i smaż na patelni (nadającej się do piekarnika) na oliwie skórą do dołu, do uzyskania złocistego koloru - ok. 5 minut i obróć powtarzając proces.
- Zdejmij indyka z patelni i na pozostałą oliwę wrzuć drobno pokrojoną paprykę, jalapeno, cebulę i czosnek. Podsmaż cały czas mieszając.
- Dolej wino z szafranem i poczekaj, aż wino odparuje. Wlej bulion oraz wsyp ryż. Na wierzchu ułóż indyka. Jeśli nie masz odpowiedniej patelni, przełóż zawartość do żaroodpornego naczynia. Przykryj i piecz.
- Po upływie 1 h dosyp rozmrożony groszek, oliwki i wymieszaj z ryżem. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Curry z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Udziec z indyka pieczony z suszonymi śliwkami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Pierś z indyka w stylu tandoori
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Pierożki DIM SUM
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol